Не се очаква повишение на цената на парното за новия отоплителен сезон,

...
Не се очаква повишение на цената на парното за новия отоплителен сезон,
Коментари Харесай

Експерт: Не се очаква повишение на цената на парното от Нова година

Не се чака покачване на цената на парното за новия отоплителен сезон, след нормализирането на пазарите на природен газ и на търсенето в Европа.

Това прогнозира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация пред Нова тв, съгласно който ниските цени на природния газ от последните дни ще се запазят в тези нива до края на годината и при започване на идната година.

За ноември фючърсите с природен газ паднаха под 100 евро за мегаватчас, а някои спотови цени на тържищата, най-вече остатъци, се търгуват за 20-30, даже 10 евро за мегаватчас. За декември и януари фючърсите са за към 130 евро за мегаватчас, уточни Темелков.

Експертът не чака трайно завишение с екстремни стойности в Европа, каквито се получиха през август. Тогава пиковите ценови равнища от над 340 евро за мегаватчас се дължаха на засиленото търсене от европейските страни за запълване на хранилищата и прекъсването на тръбопровода " Северен поток ".

Не може обаче да чакаме и понижение на цената на парното през новия отоплителен сезон, изясни специалистът. КЕВР е определил цената на топлоенергията сега въз основата на към 100 евро за мегаватчас природен газ и тя ще бъде поддържана до края на годината. Според него това  е била добра тактика, а след включването на интерконектора с Гърция, през който минават доставките синьо гориво по дълготрайния контракт с Азербайджан, имаме още по-голяма предвидимост и непоклатимост.

" Булгаргаз към този момент организира търгове за полутечен газ за ноемви и декември и дават добра индикация. В момента вървят търговете за доставките при започване на годината и чакаме да разгласят резултатите. Съдейки по придвижването на пазарите, на предлагането и търсенето в района, не чакам разтърсвания. Притесненията от лятото са успокоени ", съобщи Темелков.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР